19 Ekim 2015 Pazartesi

Zeytinyağlı yemeklerin özelliği





Değişik kültürlere ev sahipliği yapan Ege bölgesi, tarihi özellerinin yanında mutfağı ile de adından bahsettirir. Ege mutfağı denince ilk akla gelen farklı otları ve zeytinyağlı yemek çeşitleri ile sağlıklı beslenme şeklidir.

Barışın simgesi zeytin dalı, sağlığın simgesi ise zeytinyağıdır. Zeytin, Akdeniz ve egeye has bitkidir. Bu sebeple Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra zeytinyağlı yemekler ile tanıştığını görürüz. Akdeniz ve Ege bölgesinin mümbit topraklarında yetişen ne kadar ot ve sebze varsa hepsinin yemeği ve böreği yapılır.





Bu sebeptendir ki Ayvalık bölgesinde kalp krizinden ölenlerin yok denilecek kadar az olduğunu görürüz. Özellikle Ege bölgesinde zeytinyağlı yemeklerin şekerin ölçüsünü biraz artar.

Zeytinyağlı yemeklerin renklerin güzel olması ve kararmaması için özellikle piştikten sonra soğuyuncaya kadar kağının açılmaması gerekir. Genellikle yaprak sarmalarında sıcakken kapak açılırsa yemeğin, yaprakların rengi kararır. Zeytinyağlı yemeklerin bir özelliği de bol limon kullanılarak pişirilmesidir. Zeytinyağı son derece sağlıklı bir yağ olup sadece zeytniyağlı yemeklerde değil bütün yemeklerde kullanılması tavsiye edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ispanaklı Toyga Çorbası

Hatay yörük usulü ıspanaklı toyga çorbası, çocuklarınız için doğal ve sağlıklı bir çorba. Yapımı da çok basit.  Malzemelerde ekonomini ...