19 Ekim 2015 Pazartesi
Zeytinyağlı yemeklerin özelliği
Değişik kültürlere ev sahipliği yapan Ege bölgesi, tarihi özellerinin yanında mutfağı ile de adından bahsettirir. Ege mutfağı denince ilk akla gelen farklı otları ve zeytinyağlı yemek çeşitleri ile sağlıklı beslenme şeklidir.
Barışın simgesi zeytin dalı, sağlığın simgesi ise zeytinyağıdır. Zeytin, Akdeniz ve egeye has bitkidir. Bu sebeple Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra zeytinyağlı yemekler ile tanıştığını görürüz. Akdeniz ve Ege bölgesinin mümbit topraklarında yetişen ne kadar ot ve sebze varsa hepsinin yemeği ve böreği yapılır.
Bu sebeptendir ki Ayvalık bölgesinde kalp krizinden ölenlerin yok denilecek kadar az olduğunu görürüz. Özellikle Ege bölgesinde zeytinyağlı yemeklerin şekerin ölçüsünü biraz artar.
Zeytinyağlı yemeklerin renklerin güzel olması ve kararmaması için özellikle piştikten sonra soğuyuncaya kadar kağının açılmaması gerekir. Genellikle yaprak sarmalarında sıcakken kapak açılırsa yemeğin, yaprakların rengi kararır. Zeytinyağlı yemeklerin bir özelliği de bol limon kullanılarak pişirilmesidir. Zeytinyağı son derece sağlıklı bir yağ olup sadece zeytniyağlı yemeklerde değil bütün yemeklerde kullanılması tavsiye edilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Ispanaklı Toyga Çorbası
Hatay yörük usulü ıspanaklı toyga çorbası, çocuklarınız için doğal ve sağlıklı bir çorba. Yapımı da çok basit. Malzemelerde ekonomini ...
-
Malzemeler 4 adet patlıcan 4 adet sivri biber 8 adet taze fasulye 4 diş sarımsak 2 tatlı kaşığı sumak tuz nar ekşisi Fell...
-
Malzemeler 1 paket spaghetti makarna 1 paket krema 1 çay kaşığı tereyağı 100 gram lor peyniri 1 çay kaşığı zeytinyağı 1 çay ka...
-
Malzemeler 1 bardak haşlanmış nohut 1 parça kemilki tavuk göğsü 8 su bardağı su 1 kaşık domates salçası 2 çorba kaşığı tereyağı t...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder