23 Ekim 2015 Cuma

Aşure(aşur)

 Malzemeler

  • 2 bardak aşırelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su  bardağı kuru fasulye
  • 1 çay çay bardağı pirinç
  • 1 kaşık bulgur
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 adet portakal kabuğu
  • 1 bardak kuru kayısı
  • 1 fincan gül suyu
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 7 bardak toz şeker
  • 1 fincan un
Süslemek için malzeme

  • Tarçın
  • incir
  • fındık
  • fıstık
  • Ceviz
  • Antep fıstığı
  • Susam
  • Hindistancevizi
  • Nar
  • Kuşüzümü
  • Kayısı


Yapılışı


Aşurelik buğday düdüklüde bir taşım kaynatılıp ağzı açılmadan bir gece bekletilir. Diğer taraftan, kuru fasulye, nohut, üzüm, kayısı ayrı kaplarda ılık suya koyularak bir gece bekletilir.

Ertesi gün fasulyeler ve nohutu ayrı ayrı haşlıyoruz. Geceden pişirilen buğday büyükçe bir tencereye alınır. İçine haşlanan fasulyeler nohutlar ve pirinç ilave edilir. Su ilavesi ile ocağa koyulup kaynatılmaya başlanır. İnce doğranmış portakal kabukları karışıma ilave edilir.

Karanfiller 1 su bardağı su ile bir cezvede kaynatılır. Çıkan su süzülerek aşureye dökülür. Geceden ıslatılan üzüm ve doğranmış kayısılarda karışıma katılır. İncir ve cezviz aşurrenin rengini karartığı için piştikten sonra süslemede kullanılması tavsiye edilir.

Un 1 bardağ suyun içinde eritilir. Kaynamakta olan karışıma ilave edilir. Bu hem aşurenin rengini beyazlaştırır hem de lezzet verir. Koyuluğunu ayarlamak için tekrar su kontrol edilir. Kıvamı bulunduktan sonra şeker ilave edilir. Şeker isteğe göre azaltılıp çoğaltılabilir. Soğuyunca önce üzerine tarçın sonra ince dilimlenmiş incir, ceviz, fındık, nar, kuşüzümü, kayısı ile süslenerek servis edilir.

Not: Aşurenin şekerini ayarlamak için.
Aşure kıvamını bulduğu zaman içindeki üzümler ve kayısılar tencerenin üstüne çıkar. Ve aşurenin rengi şeffaflaşır. Aşurenin şekeri böyle ayarlanır.

Aşure yapılırken okunacak dua

Pişirme işlemi başlamadan önce abdest alınır, Fatiha, Yasin, Amme sureleri okunarak hayır yapan kişinin ölmüşlerine bağışlanır. Aşureyi pişiren kişi kepçeyi eline alır, tencerenin içinde önce elif harfi çizer sonra lam ve he harflerini çizerek "Allah" ismi yazarak şöyle dua eder:

"Allah'ım pişirdiğimiz aşurenin bereketini ve lezzetini sen ver. Yaptığımız hayrı katında kabul buyur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ispanaklı Toyga Çorbası

Hatay yörük usulü ıspanaklı toyga çorbası, çocuklarınız için doğal ve sağlıklı bir çorba. Yapımı da çok basit.  Malzemelerde ekonomini ...